مترجم: سهیلا حاجی‏زاده
منبع:راسخون
 

گرفتگی بینی در نوزادان یک مشکل جدی نیست، با این حال، درمان این بیماری در زمان مناسب مهم می‌باشد، چون در صورت نادیده گرفتن و سهل انگاری ممکن است باعث بروز برخی بیماری‌ها مانند آنفولانزا، عفونت‌های گوش و یا حتی سینه پهلو گردد. مقاله‌ی زیر را مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
گرفتگی بینی در نوزادان تقریبا یک پدیده‌ی جهانی بوده که در نوزادان زیر 6 ماه رخ می‌دهد. گرفتگی بینی یک عارضه‌ی ناشی از التهاب رگ‌های خونی بوده که به نوبه‌ی خود باعث لخته شدن بافت بینی و ایجاد تورم بینی می‌گردد. این التهاب منجر به انسداد مجراهای بینی شده که باعث تحریک پذیری شدید بینی شده که منجر به بروز مشکلات تنفسی در نوزاد و بیدار شدن مکرر از خوب در طول شب می‌گردد. تنفس نوزادان تنها از طریق بینی آن ها صورت می‌گیرد و حتی در صورتی که بینی آن‌ها مسدود شده باشد نیز به تنفس از طریق بینی اصرار می‌ورزند. کودکان هنگام تغذیه زمانی که سینه‌ی مادرشان را در دهان دارند، نیازمند انجام تنفس نرمال هستند. بنابراین، بینی مسدود شده مانع از انجام تغذیه ی مناسب آن‌ها شده و این نوزادان قادر به تنفس از طریق بینی خود نیستند. عدم توانایی مناسب تنفس باعث تحریک نوزاد شده که این امر به نوبه‌ی خود موجب ناراحتی و خستگی مادر شده و از این رو بر جریان شیر مادر نیز تاثیر می‌گذارد.

علل گرفتگی بینی در نوزادان

گرفتگی بینی در نوزادان توسط برخی عوامل به وجود آمده که باعث آبریزش بینی می شود. علل گرفتگی بینی به شرح زیر می‌باشد:
سرما خوردگی و آنفولانزا، آلرژی یا تب یونجه، مجرای بینی کوچک غیر طبیعی، عفونت سینوسی، مواجهه‌ی مداوم با مواد تحریک کننده، ورم مخاط بینی، استفاده‌ی بیش از حد از برخی اسپری های بینی و یا قطره‌های بینی.
علاوه بر این، از آن‌جا که نوزادان حساس هستند، ممکن است ویروس سرما خوردگی توسط دهان و یا دست زدن به برخی اشیاء به راحتی جذب بدن آن‌ها شود. نوزادان دارای سیستم ایمنی در حال توسعه بوده که به همین دلیل نسبت به افراد بزرگسال به میزان بیشتری نسبت به سرما خوردگی حساسیت نشان می‌دهند. نوزادان 4 تا 10 بار سرما خوردگی را در طول سال اول زندگی خود تجربه می‌کنند.

آیا گرفتگی سر مضر است؟

گرفتگی سر در طول ماه های اول زندگی نوزاد، نه تنها با الگوهای تغذیه و خواب نوزاد تداخل دارد، بلکه با نمو شنوایی و گفتاری نیز تداخل دارد. علاوه بر این، هنگام خواب تنفس دچار مشکل شده و در طول چنین دوره‌های گرفتگی نیز خروپف مشاهده می‌شود. گرفتگی بینی در نوزادان نیز نباید نادیده گرفته شود، چون این موضوع می‌تواند منجر به بروز مشکلات تنفسی تهدید کننده‌ی زندگی گردد. گرفتگی بینی در کودکان بزرگتر و نوجوانان نیز اتفاق می‌افتد. اگر چه این موضوع یک مساله‌ی جدی نیست، اما ممکن است منجر به بروز آنفولانزا، عفونت‌های گوش و یا حتی سینه پهلو گردد.

نحوه‌ی درمان گرفتگی بینی در نوزادان

از آن‌جا که تنفس نوزادان تنها از طریق دهان آن‌ها برای شش ماهه‌ی اول زندگی صورت می‌گیرد، حفظ بینی شفاف مهم می‌باشد، که این کار باعث جلوگیری از اختلال در طول خواب و یا تغذیه‌ی نوزاد می‌شود. در مورد گرفتگی بینی، باید یک رطوبت ساز خریداری شود که سطح خاصی از رطوبت در هوا را حفظ می‌کند. این موضوع از خشک شدن هوایی که از طریق مجراهای بینی کودک عبور می‌کند، جلوگیری می‌کند.
عمدتا، متخصصان توصیه به استفاده از قطرات بینی سالین به منظور از بین بردن گرفتگی بینی دارند. با این‌حال، این قطره‌ها باید تنها بعد از مشورت با پزشک تجویز شود. با کمک یک قطره چکان، 2 تا 3 قطره محلول شور را به درون سوراخ‌های بینی نوزاد خود وارد کرده و برای مدت چند دقیقه منتظر بمانید تا مخاط خشک شده‌ی آن‌ها نرم گردد. سپس از هواکش به منظور مکیدن و خارج ساختن مخاط استفاده کنید. یک هواکش بینی به حذف مخاط در دستگاه تنفسی نوزاد هنگامی که گرفتگی شدید است، کمک می‌کند. هواکش بینی یک دستگاه مکش بوده که مخاط را از بینی می‌مکد. از هواکش بینی قبل از تغذیه و خواب استفاده کنید.
یک روش دیگر درمان خانگی برای گرفتگی بینی، بالا بردن موقعیت خواب نوزاد می‌باشد. شما می‌توانید این کار را توسط قرار دادن یک بالش کوچک زیر تختخواب نوزاد انجام دهید. همچنین می‌توانید کودک خود را در صندلی ماشین بخوابانید. موقعیت بالا در هنگام خواب مانع از مسدود شدن مجراهای بینی توسط مخاط شده و از این‌رو باعث خوابیدن آرام و راحت نوزاد در طول شب می‌گردد.
برخی روش‌های درمانی دیگر مانند استفاده از داروهای ضد گرفتگی نیز وجود دارد که در بازار موجود بوده و باعث تسکین درد در نوزاد می‌گردد. این داروها منجر به کاهش التهاب در مجرای بینی بیمار شده و از این‌رو به تسکین گرفتگی بینی کمک می‌کند. این داروها در قالب اسپری و یا قطره ارائه شده، با این‌حال، نباید بیش از سه روز از آن‌ها استفاده کرد. دلیل این امر هم این است که استفاده‌ی بیش از حد از این دارو می‌تواند منجر به تشدید گرفتگی بینی گردد. با این‌حال، این دارو فقط برای بینی‌های مسدود شده در نوزادان مفید می‌باشد، و به درمان آبریزش بینی کمکی نمی‌کند. شما باید با پزشک متخصص درباره‌ی استفاده از داروهای ضد گرفتگی مشورت کنید چون برخی از این داروها برای سلامت نوزاد مناسب نیستند.
هیچکدام از روش‌های فوق را بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید. نوزادان بسیار حساس بوده و تجویز هر گونه دارویی جهت درمان گرفتگی بینی در آن‌ها باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد.